Home » In de praktijk » Belly binding

Belly binding

door | 21 aug, 2021 | In de praktijk

Belly Binding is een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw door middel van een lange lap (10-17 meter) katoenen stof. Het buikbinden is een effectieve en belangrijke manier om de moeder te helpen in haar herstel. Het helpt het lichaam herstellen in een kortere tijd dan wanneer je niet bindt, vanwege het sneller afvoeren van bloed, lucht, en vocht. Een buikwikkel biedt de moeder 360˚ ondersteuning die de buikspieren terug laat veren, de houding verbetert, gewrichtsbanden stabiliseert en steunt de hele torso terwijl alle vitale organen (waaronder de baarmoeder) hun weg terugvinden naar hun grootte en plek van voor de zwangerschap.


Gedurende de zwangerschap houdt de moeder water, lucht en en extra gewicht vast. Dit heeft een reden: de baby wordt als het ware omringd door vet, lucht en water om beschermd te zijn. Na de bevalling heeft dit geen functie meer en wordt dit langzaam afgevoerd tot ze de cellen weer zijn zoals voor de zwangerschap. Het is met behulp van de buikwikkeling dat dit wordt bespoedigd door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso.
Ook word het herstel van het bekkengebied ondersteund waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt.

Vrouwen voelen zich letterlijk gesteund voelen en kunnen bter bij zichzelf blijven in de soms overweldigende periode na de bevalling. Het zorgt ervoor dat het hele buikgebied aangenaam warm blijft zodat de warmte zijn werk kan doen bij het herstel en zorgt het voor minder nek en bovenrug klachten tijdens het (borst)voeden. Het is met een wikkel bijna onmogelijk om onderuitgezakt te zitten tijdens het voeden.

De buikwikkeling is vooral bedoeld voor de eerste weken waarin de moeder nog veel in bed ligt en dus niet heel veel beweegt. Zodra ze meer op is, wordt aangeraden de buikwikkeling voornamelijk ’s avonds om te doen om ermee te slapen en de volgende dag af te doen.

De eerste 2 weken kan de buikwikkeling tot 24 uur gedragen worden, erna is 6-10 uur voldoende. De buikwikkeling kan tot ongeveer 4 maanden na de bevalling gedragen worden. Als een moeder daarna nog steeds (zo nu en dan) de buikwikkel wil dragen is het goed bekkenbodem oefeningen en zachte buikoefeningen te gaan doen. Deze behandeling is onderdeel van het post-partum pakket maar kan ook los geboekt worden 

Over mij

Deze korte video’s en artikelen zijn bedoeld om je een idee te geven wat ik voor jou en je partner kan betekenen als doula.
Om je een indruk te geven van hoe ik te werk ga en waarin ik je allemaal kan ondersteunen en wat ik mee maak in mijn werk.
De video’s zijn in gebarentaal zodat ook doven en slechthorenden het allemaal goed kunnen volgen maar natuurlijk ben je als Nederlands of Engels sprekende ook heel erg welkom!

Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin